Anders Denken: Wat heeft een Ervaringsdeskundige te maken met Eenzaamheid?

Published by steven gerards on

Eenzame avonden of gewoon wat tijd voor jezelf. Soms vraag ik me af: "Is het erg om even alleen te zijn, of moet ik per se iets doen, iets actiefs in mijn leven?" Het antwoord is: nee. Het is jouw leven. Doe gewoon waar je fucking zin in hebt. Morgen is er weer een dag om ergens anders van te genieten. Met die gedachte in mijn achterhoofd voel ik me goed en ben ik niet bang om alleen of eenzaam te zijn.

Ik deel dit puur omdat ik weet dat het ook anders kan zijn. Ik heb zelf ook met een depressie geworsteld, weet je. Met andere woorden, ik begrijp en snap jouw pijn. Wat ik heb geleerd, is dat je zo min mogelijk afhankelijk moet zijn van anderen. Ik zeg “zo min mogelijk” omdat, wanneer je heel diep in de put zit, je echt hoopt dat er een psycholoog, een therapeut is die al jouw pijn kan wegnemen.

Met andere woorden: Wij kunnen jouw depressie niet wegnemen, maar jij wel. Gebruik ons als een opstapje, een helpende hand.

Ervaringsdeskundige

Wat ik altijd vergeet te vermelden bij mijn introductie is dat ik ook een ervaringsdeskundige ben. Ik ben afgestudeerd aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik vergeet soms hoe belangrijk die “ervaringsdeskundigheid” is. Deze opleiding is zwaar. De stof is niet moeilijk, maar het vereist de juiste mentaliteit. Niet iedereen kan het worden of de studie voltooien, net zoals ik.

Als ervaringsdeskundige hoor ik vaak ernstige verhalen over eenzaamheid, depressie of zelfs suïcidale gedachten. Op mijn opleiding hoorde ik dergelijke verhalen vrijwel dagelijks. Het klinkt gruwelijk, maar het doet me goed om ze te horen. Het doet me denken: “Gelukkig ben ik niet de enige die dit gevoel, deze kwelling, kent.”

Ik ben verhuisd omdat het niet goed met me ging. Ik ben bij Sovak op de Sintjanstraat gaan wonen om mezelf te helpen. Ik had een doel voor ogen. Ik hoop dat iedereen een doel heeft. Ik heb daar nieuwe dingen geleerd en samen met het schrijven van boeken is het me gelukt om mijn denkwijze te veranderen.

Dit vertel ik ook tijdens trainingen. Ik doe vrijwilligerswerk bij Sovak, bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige. Ik geef ook trainingen samen met MEE-West-Brabant aan mensen die begeleider willen worden voor mensen met een beperking of al begeleider zijn en beter willen worden. Wie kan dat beter dan iemand die al vanaf zijn 18e begeleid wordt? Ik heb het zorgsysteem van binnenuit gezien.

Ik voelde me minder. Ik voelde me rot, vooral vanwege mijn lichte verstandelijke beperking. Hoe vaak moest ik niet stomme vragen beantwoorden zoals: “Waarom praat je zo?” of “Mag je dat wel hebben?” Ik werd moe van mensen die me kleinerend behandelden met hun vragen en beledigingen.

Vaak laat je dat deel van jezelf niet zien aan anderen, omdat je denkt: “Dat willen ze niet zien. Ze willen een goede zoon/dochter, een goede vriend zien!” Je doet alsof het je niets kan schelen, maar het doet van binnen heel erg veel pijn. Uiteindelijk sluit je jezelf op, maak je je wereld kleiner en begin je jezelf te kwellen. Dat is niet goed.

Hoe vaak heb ik tegen mezelf gezegd dat ik een ‘loser’ ben?
(Mijn moeder kan het bevestigen.)
Mijn problemen kwamen niet uit de lucht vallen; ze hadden een geschiedenis. Zo kan een depressie bij veel mensen ontstaan.

Nogmaals, ik ben blij dat mensen nog hoop kunnen vinden. Hier zijn mijn medicijnen voor het leven

  1. Muziek

Muziek is mijn medicijn voor het leven. Mijn nummer één blijft altijd hiphop. Sommige artiesten maken vrolijke nummers over vlinders en bijen, maar er zijn er ook die over het harde leven vertellen. Mijn nummer één artiest is Marshall Bruce Mathers III,

ook bekend als Eminem. De meeste mensen houden van de muziek die ze maken, maar ik kijk niet alleen naar de artiesten. Ik kijk naar de personen achter de artiesten. Met andere woorden, ik kijk niet naar Eminem, ik kijk naar Marshall, en Marshall heeft niet alles cadeau gekregen. Hij heeft moeten vechten om zijn identiteit te vinden. Wat ik eerder al zei, ik word blij als ik hoor dat mensen de gruwelen en de worstelingen herkennen, en dat deed hij. Zijn muziek zit vol waarheid en vooral boosheid. Tegenwoordig is boosheid een van de belangrijkste ankers in mijn leven.

Hoewel fictie, bevatten deze verhalen vaak menselijke problemen waarmee we kunnen reflecteren op de echte wereld. Het is fijn om mensen te zien die soortgelijke problemen hebben gehad en hoe ze zijn gegroeid. Die wereld willen we ook bereiken, en dat is mogelijk. Dankjewel, manga!

2. Anime

Ik wil mijn oude pgb (persoonsgebonden budget) bedanken. Dankzij Rik ben ik in aanraking gekomen met anime. Vooral Naruto kijk ik vaak. Rik was een grote fan en door zijn enthousiasme werd Naruto mijn nummer één. Anime is niet zomaar een vorm van vermaak; het vertelt verhalen.

3. Schrijven

Ik koop, druk en verkoop mijn boeken om mezelf te redden. Die mentaliteit is niet slecht. Het is eigenlijk heel goed om soms egoïstisch te zijn.

Schrijven helpt mij natuurlijk. Je hoeft er niets mee te doen als je niet dezelfde ambitie hebt als ik. Je kunt het voor jezelf houden of delen met een klein publiek.

Laat me je een geheim vertellen: alles doe je uiteindelijk voor jezelf. Ik noem veel mensen egoïstisch, want eigenlijk doet iedereen het voor zichzelf.

4. Seriemoordernaars

Niet alleen wat ze doen, maar vooral wie ze zijn, hoe ze waren, en waar ze vandaan komen. Met andere woorden, hun levensverhalen waarschuwen ons voor het leven dat je niet wilt lijden

(U begint hier te lezen)

Mensen die me goed kennen, weten dat ik graag naar documentaires over seriemoordenaars kijk.

5. Kijken wat je kan en niet kijken wat je niet kan

Jij bent een belangrijke schakel, ook al zie je dat misschien niet. Misschien voel je je vandaag of morgen niet zo belangrijk, maar je bent wel belangrijk voor de toekomst.

Jij mag er ook zijn, lieve Steven.
(zei Lennart)

Door jou behoudt je moeder haar baan en voorkom je dat ze instort door vermoeidheid. Door jou in leven te houden, kunnen mensen in je omgeving productief blijven en hoeven ze niet te rouwen.

Ik deel mijn verhaal met iedereen, en iedereen mag het weten. Hierdoor wordt mijn hoofd leger en draag ik bij aan de mensheid.

Vaak voelde ik me verstoten van de maatschappij. Mijn broers, mijn zus en mijn moeder hebben allemaal goede banen en belangrijke diploma’s. Ze kunnen geld verdienen en hebben invloed in de wereld.

Maar luister goed!

6. Stripboeken /MARVEL/DC lezen/ kijken

We hebben
Captain America

en Spiderman

  • Captain America wilde een superheld  zijn. Meer een super soldaat zijn

 De helden van Marvel of van Dc
Zijn vaak superhelden, maar hoezo zijn ze superhelden.
 

Sommige willen niet eens een superheld worden. Toch ben je het. 

We  nemen het even door doormiddel van een voorbeeld

  • Bij Spider-mas was het anders. Hij wilde geen superheld zijn.

    Hij had 2 opties.
    Er  tegen vechten of accepteren dat hij zo is  geworden

Hij besloot om zijn krachten te gebruiken om boeven te vangen en bij te dragen aan een betere maatschappij.
Conclusie!

proberen er wat moois van te maken. Maak van je handicap, jouw superheld. Spiderman besloot om boeven te vangen, om wat voor de maatschappij te doen.

Maak kennis met Juice Wrld, een ware koning in de hiphopscene. Hij overleed aan een overdosis. Maar waarom nam hij zoveel pillen en dronk hij gevaarlijke dingen?

Juice Wrld was duidelijk niet gelukkig van binnen. Hij worstelde met innerlijke demonen. Mijn interesse gaat vooral uit naar de vraag: was hij al ongelukkig voordat hij beroemd werd, of werd de roem een soort trailler-park voor hem?

Ziet u, de vragen die ik wil stellen zijn niet zozeer gericht op ‘wie,’ maar eerder op ‘waarom.’ Het lijkt erop dat mijn vader op een vergelijkbare manier dacht.

Zijn beste vriend, Paul (rust in vrede), vertelde dat mijn vader op dezelfde manier dacht. Wanneer iemand overleden is, was de vraag ‘wie’ niet zo relevant voor hem; hij wilde het verhaal en de achtergrond van die persoon kennen. Wellicht zat daar een aanwijzing naar de oorzaak van hun overlijden.

 

Ik hoop dat ik mensen heb geholpen met dit artikel. 

Ik hoop dat ik de eenzaamheid en de problemen van nu kan verdwijnen.

Onthoud, je bent niet alleen. Iedereen heeft weleens een 'off' dag. Je hoeft niet altijd te presteren. Soms kun je al veel betekenen door kleine dingen te doen, zoals iemand een knuffel geven of een luisterend oor bieden aan diegene die het niet makkelijk heeft.
Groetjes 
 

Steefschrijft