Jaloezie: Waarom woorden zoveel betekenen

Published by steven gerards on

Ik wil hem zijn. Nee, nee ik wil als hem zijn. Ik wil als de ander zijn.

r is een nieuwe rubriek toegevoegd. Als je even nadenkt, zul je merken dat je het waarschijnlijk al weet. Het heet 'Jaloersie,' en in deze rubriek zul je kennismaken met al mijn helden waar ik jaloers op ben. Geloof me, dat zijn er veel.

Zullen we beginnen bij nummer 1?

Hip-hop

Ik beschouw mezelf als de grootste nerd als het gaat om woorden en zinnen. Muziek, vooral hiphop, raakt me diep. De woorden die ze gebruiken, ik hou ervan. En waarom dit me zo boeit, heeft verschillende redenen.

  1. Ik vind het prachtig hoe je met woorden een verhaal kunt vertellen, en dat op zoveel verschillende manieren.

2. Het verhaal spreekt boekdelen, het raakt je. Weet je, het is moeilijk om een verhaal te creëren dat mensen leuk vinden, oftewel storytelling

3.  Het rijmen klinkt goed, maar ik geef er de voorkeur aan om mooie zinnen te analyseren om te zien of ze kloppen.

4.  De dialogen, metaforen die worden gebruikt, de uitdrukkingen die worden gecreëerd, en als een bepaalde uitdrukking niet bestaat, zorgen ze ervoor dat deze ontstaat. Ik houd er echt van als woorden steeds een andere betekenis kunnen krijgen. Bijvoorbeeld, ‘Ik heb honger.’ Deze zin krijgt in de context van Engelse rap vaak een andere betekenis. ‘I’m hungry’ wordt dan meer bedoeld als de honger om te slagen, om je dromen waar te maken, in plaats van letterlijke honger om een snack te eten.

5.  Een rapper, een zanger moet je volgen. Je moet die artiest begrijpen, en net als bij een film, moet je blijven kijken om te begrijpen waarom hij of zij dit zegt. Ze herhalen hun leven niet in elk nummer. Sommige artiesten kun je pas echt begrijpen als je de persoon zelf begrijpt. Nu lees ik veel song- of rapteksten, en sommige zijn moeilijker te begrijpen dan andere, wat ook een kunst op zich is: een hit maken met je diepste gevoelens.

Denk maar aan fast.

Of aan Everybody

Vergeet niet Swimming pools

Maar weet je, het nummer ‘My Name Is’ bevat eigenlijk behoorlijk veel zielige en harde elementen. Er zijn maar weinig mensen op aarde die van hun beproevingen een komische ervaring kunnen maken waarvan je echt moet lachen.

Een van die mensen is Slim Shady. Ik probeer het ook steeds, maar het lukt me niet. Als ik diep emotionele teksten schrijf, kan ik ze niet in comedy veranderen. Ze zijn misschien mooi en vormen een goed gedicht, maar je zult er niet om kunnen lachen

Wie dat ook kan is Fresku. Ik vind hem een van de beste Nederhop artiest als het gaat over lyrics.

Sticks staat bekend om zijn prachtig samengestelde zinnen, die naadloos aansluiten op de diepere betekenis van zijn nummers

Het grappige is dat iedereen jaloers is op het werk van anderen Waardoor je een boost krijg om het beter te doen

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder